In 2004 begon Ruben Timman aan het project Museum of Humanity. Het doel: de schoonheid en waardigheid van de mens vastleggen. Het boek Crown of Creation is een van de resultaten van dit project, evenals het Museum der Mensheid, dat in maart 2019 opende. 

Waarom heb je Crown of Creation gemaakt?

Sinds 2004 werk ik onafgebroken aan het project Museum of Humanity en in 2015 besloot ik het mede in boekvorm te gieten. Daarmee wilde ik anderen uitnodigen mee te denken en werken. De boodschap ‘je bent mooi en waardig’ mocht uit haar cocon komen, en dit boek was een eerste stap.

Was het moeilijk om – uit de gigantische database – de selectie voor Crown of Creation te maken?

Nee! Al 15 jaar mag ik op deze prachtige planeet zoeken naar waardigheid en schoonheid. Inmiddels heb ik ruim 3.500 mensen in beeld mogen brengen. Selecteren voor het boek was een feest, maar ook ‘kill your darlings’, want natuurlijk had ik favorieten. Maar het zal niet bij één boek blijven!

Onder welke omstandigheden ben jij het productiefst als fotograaf?

Als ik de tijd mag nemen. Wat je investeert in iemand is terug te vinden in de foto. Het liefst probeer ik de binnenkant van iemand te laten zien. Als dat lukt is mijn missie geslaagd.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik zie het overal: in de scheppingskracht, in kunst, architectuur, dans, muziek en in fotografie.
Fotografen als Sabastiao Salgado (zijn boek An Uncertain Grace is een aanrader!) en Marie Ellen Mark zijn grote inspirators voor mij, maar ook mensen als Kofi Annan. Zijn invloed en kijk op het wereldgebeuren inspireren mij om met zorg en aandacht om te gaan met de schepping en de mensheid.

Is fotografie een aparte taal? En kun je die leren?

Absoluut! Een foto kan de geschiedenis veranderen, denk aan de iconische foto van het Napalmmeisje. Dit beeld was van grote invloed op het verdere verloop van de oorlog in Vietnam. Daarom is het bijzonder dat Kim Puc, het meisje van de foto, het voorwoord van mijn boek schreef.
Het maken van een goeie foto begint met kijken, naar de wereld om je heen en naar werk van andere beeldmakers. Als fotografie een talent of passie van je is, is dat een mooi begin. Geef het de ruimte en begin er gewoon mee, al is het met je telefoon.

Heb je een lijfspreuk of bijbeltekst die veel voor je betekent?

Kofi Annan zei ooit: Without a dream, you are not going to get anywhere.
Het is belangrijk om je droom te koesteren; omarm die en ga ermee aan de slag. Soms betekent dit: zekerheden loslaten, in het diepe springen en het kind in jezelf alle ruimte geven. Het zal je veel brengen!

Welk (foto)boek uit jouw boekenkast zou je anderen aanraden?

Struikelend achter Jezus aan, van Michael Yaconelli. Een eenvoudig en klein boekje met een prachtige boodschap, dat mij liet zien hoe Jezus oog heeft voor de gebrokene. Het moedigt mij aan om mensen te omarmen zonder te kijken naar de buitenkant.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.